Veilig op 1-week 2019
Van 16 tot en met 20 september organiseert het platform Zero Accidents de Veilig op 1-week. In deze week besteden de deelnemers extra aandacht aan de veiligheid op het werk. Centrale thema is: Durf te bepreken waar je je zorgen over maakt! In onderstaande (korte!) filmpjes zie je wie wat gaat doen en aan welke acties jij mee kunt doen.
Ga aan de slag met veiligheid in jouw organisatie. Maak het onderwerp bespreekbaar met de hulpmiddelen uit onze toolkit.
De deelnemers
LTO Nederland
Voor iedereen die in de land- en tuinbouw werkt
'Maak veiligheid bespreekbaar'. Daar maakt LTO Nederland zich hard voor. Binnen de bedrijven, maar ook erfbetreders kunnen onveilige situaties melden. Laat je informeren op de themapagina Veilig werken van de Werkgeverslijn, doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een workshop Veilig werken.
CUMELA Nederland
Voor iedereen in het loonwerk
CUMELA Nederland promoot de app Veilig Vakwerk, die speciaal voor het loonwerk is gemaakt. Wie ermee werkt, vergroot de veiligheid. De medewerkers volgen, voordat ze met het werk beginnen, een korte toolbox. De ondernemer ziet op zijn dashboard dat de toolbox gedaan is en kan dit vastleggen voor de VCA.
Branchevereniging VHG
Voor hoveniers en groenvoorzieners
Wat ga ik doen? Hoe ga ik het doen? Welke risico's zijn er? En hoe kan ik het veilig uitvoeren?
Branchevereniging VHG vindt het belangrijk dat je daar altijd goed over nadenkt. Een perfect hulpmiddel hierbij is de laatste minuut risico-analyse.
FNV
Voor wie in agrarisch & groen werkt
FNV Agrarisch Groen vraagt aandacht voor het Meldpunt onveilig werk. Dit is speciaal voor werknemers in de agrarische sector opgezet.
CNV Vakmensen
Voor wie in agrarisch & groen werkt
Onveilige situatie op het werk? Bel met CNV Vakmensen: 030 75 11 007. Of kijk op cnvvakmensen.nl!
VBNE
Voor iedereen die in het bos en de natuur werkt
De Vereniging van bos- en natuurterreineigenaren (VBNE) organiseert tijdens De Beheerdersdag 2019 op 27 september workshops Veilig werken en promoot met een echte veiligheidsladder de scan Veilig op 1. De Beheerdersdag is een ontmoetingsdag voor iedereen die werkt in bos, natuur en landschap.
AVIH
Voor iedereen die in het inlands hout werkt
De AVIH vraagt aandacht voor veilig werken op afgelegen locaties. En geeft korting op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) van Stigas. Meld je aan door een mail te sturen aan info@avih.nl. Of bel: Tel. 030 6930040.
Fedecom
Voor iedereen die met landbouwmachines werkt
Op 10 september lanceert Fedecom op Groen Techniek Holland de mogelijkheid om je machine gratis te laten keuren. Je kunt je hiervoor aanmelden op Keurig geregeld.nl.
Nijhof-Wassink
Specialist in bulktransport van onder andere veevoer
Benieuwd hoe een dag van een mengvoederchauffeur eruitziet? Voor welke uitdagingen hij komt te staan? Ervaar het zelf in de week van 16-20 september. Stap in bij chauffeurs van Nijhof-Wassink vanaf Drachten, Zwolle, Veghel of Wanssum. Geef je vóór donderdag 12 september op via erik.taal@nijhof-wassink.com. Vermeld bij je aanmelding 2 voorkeursdagen en opstapplaatsen. Er is een beperkt aantal plekken dus reserveer snel jouw stoel!
Inspectie SZW
De Inspectie SZW stuurt een brief naar alle agrarische bedrijven, waarin de inspecties van onder andere silo’s worden aangekondigd.
Stigas
Voor iedereen die in agrarisch en groen werkt
Durf te bespreken waar je je zorgen over maakt! Open en zonder een schuldige aan te wijzen. Stigas coördineert de Veilig op 1-week en heeft gespreksstarters gemaakt. Voor teams, managers en gezinsbedrijven. Deze helpen om het gesprek over veiligheid goed te gang te brengen. Je vindt ze in de toolkit Veilig op 1.
Platform Zero Accidents
Nul dodelijke ongelukken op het werk in de agrarische en groene sector, dat is de ambitie van het Platform Zero Accidents. Deelnemers zijn aan het platform zijn inmiddels: LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Zuivel NL, Nevedi, Nijhof-Wassink en Stigas. Het initiatief wordt ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW.
De deelnemers doen er alles aan om de veiligheid op de agrarische en groene bedrijven te verbeteren door 1. samen te werken; 2. een cultuur in de sector te realiseren waarbij veilig werken voorop staat; 3. ondernemers en werknemers te ondersteunen met advies, voorlichting en tools; 4. samen te werken aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren; en 5. het melden en leren van (bijna)ongevallen te bevorderen.