Ongevalsanalyse: Overreden door eigen trekker
Regelmatig worden mensen overreden door hun eigen trekker. Dit zijn vaak ernstige ongevallen. Hoe kan dit gebeuren?
Peter Bredius, preventieadviseur van Stigas legt het uit: “Het gebeurt als je even van de stapvoets rijdende trekker stapt om het werk te controleren. Met GPS op de trekker blijkt de drempel om uit te stappen zelfs lager te zijn geworden. Wanneer je bij het uit- of instappen misstapt of vast komt te zitten, is de kans groot dat je door je eigen trekker wordt overreden. Ondanks dat de trekker langzaam rijdt, kun je onder het achterwiel en vervolgens onder het werktuig terechtkomen. Want reken maar uit: als een trekker 1 km per uur rijdt, is hij in een seconde een halve meter verder. Als je met je laars vastzit in de natte klei, ben je er niet altijd binnen een seconde uit. Bovendien is het achterwiel bij een trekker vaak groter en breder dan het voorwiel; je stapt dan dus vlak voor dat grote brede wil uit.”
Een ander voorbeeld uit Bredius’ praktijk: “Ik ken een trekkerchauffeur die onder zijn eigen open trekker is beland. Hij droeg geen veiligheidsgordel. Toen hij een stoeprandje raakte, werd hij van de trekker gelanceerd en kwam hij onder het achterwiel terecht. Hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis.”
Tips om dit te voorkomen
- Stap nooit uit of in een rijdende trekker!
- Draag de veiligheidsgordel op de weg rijdt en bij kantelgevaar.
Tips voor leidinggevenden
- Spreek af dat het in- en uitstappen in en op een rijdende trekker of machine verboden is. Tip: zet deze afspraken op papier en houd toezicht op gemaakte afspraken.
- Zorg voor een veiligheidsgordel.